18 Αυγ 2009

Η Τουρκία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και ο Ψωμιάδης

Η είδηση στα ελληνικά και στα τουρκικά.

Δεν έχω καμία διάθεση να υπερασπιστώ την Τουρκία στον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Δεν θεωρώ ότι οι καλές σχέσεις με την Τουρκία προωθούνται με το να κλείνουμε τα μάτια σε ό,τι στραβό έχει και να προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχει. Αυτό μάλλον καιροσκοπισμό θυμίζει: κάνουμε τα στραβά ματιά σε όποια φάση αυτό μας συμφέρει – να μην πληγώσουμε τους Τούρκους ιθύνοντες όταν θέλουμε για οποιονδήποτε λόγο να συνεργαστούμε – κι όταν θέλουμε για οποιονδήποτε άσχετο λόγο να τα βάλουμε με την Τουρκία, τότε θυμόμαστε τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Για μένα, αυτό που έχει σημασία είναι πρώτον να κατανοήσουμε την Τουρκία, δηλαδή να θέσουμε όλα τα φαινόμενα – και τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων – στο πλαίσιό τους, και δεύτερον, να νοιαστούμε όχι για στρατηγικά συμφέροντα, αλλά για την ίδια την Τουρκία, δηλαδή για τον λαό της Τουρκίας. Εκεί είναι που θα βρούμε πεδίο συνεννόησης με τους Τούρκους: οι παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων αφορούν και θίγουν πρωτίστως τους ίδιους και οι Τούρκοι με τους οποίους μπορούμε και (θα έπρεπε να) θέλουμε να συνομιλήσουμε είναι οι πρώτοι που το καταγγέλλουν και που μάχονται για την ανάπτυξη της Δημοκρατίας στη χώρα τους.

Γι’αυτό τον λόγο μού φάνηκε εντελώς γελοίος ο δονκιχωτισμός της πεντάρας μιας ομάδας που πήγε στην Παναγία Σουμελά της Τραπεζούντας για να τελέσει λειτουργία ή να προσευχηθεί – δεν κατάλαβα ακριβώς. Το μοναστήρι λειτουργεί σήμερα ως μουσείο. Οι προσκυνητές δεν είχαν πάρει άδεια από κανέναν – δεν ξέρω αν επιχείρησαν να πάρουν άδεια. Πάντως, αν ήθελαν απλώς να ανάψουν ήσυχα-ήσυχα ένα κερί, νομίζω ότι αυτό επιτρέπεται – αν θυμάμαι καλά στην επίσκεψή μου εκεί είχα δει μανουάλια. Είδα τα πλάνα στην τηλεόραση: ήταν μόλις είχε πάει η διευθύντρια του μουσείου και τους έλεγε ευγενικά – την άκουσα με τ’αυτιά μου να λέει «σας παρακαλώ» – ότι ο χώρος είναι μουσείο και δεν επιτρέπονται οι τελετές. Αλήθεια, τι θα έκανε στη θέση της ένας Έλληνας συνάδελφός της; Θα έπαιρνε μόνος του την ευθύνη ένας υπάλληλος να δώσει άδεια για χρήση του χώρου του μουσείου άλλη από μιαν απλή επίσκεψη; Κι αν ερχόταν μια ομάδα Τούρκων και ζητούσε να προσευχηθεί στο τζαμί που βρίσκεται εκεί στο Μοναστηράκι και χρησιμοποιείται ως μουσείο; Ή στο τζαμί του Ρεθύμνου;

Σύμφωνα πάντως με τα όσα ακούστηκαν και γράφτηκαν στην Ελλάδα, η απαγόρευση αυτοσχέδιας θρησκευτικής τελετής στην Παναγία Σουμελά αποτελεί παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Άκουσα ακόμα επικριτικά σχόλια και για το ότι οι ιερείς που πήγαν εκεί ήταν υποχρεωμένοι να φοράνε πολιτικά. Ε ναι λοιπόν, στην Τουρκία οι ιερείς όλων των θρησκειών – και αυτοί του Ισλάμ, που δεν είναι ακριβώς ιερείς – απαγορεύεται να φοράνε την ενδυμασία του σχήματός τους έξω από τον χώρο της λατρείας (αναρωτιέμαι αν θα προτιμούσαν κι εδώ οι παπάδες να είναι έτσι – δεν σκάνε στη ζέστη με τα μαύρα καλοκαιριάτικα;). Πάντως δεν νομίζω ότι αν ένας ξένος πολίτης εμφανιζόταν με ράσο ή οτιδήποτε τέτοιο θα αντιμετώπιζε κυρώσεις – έχω δει παπάδες μεταξύ εκδρομέων να φοράνε τα ράσα τους. Εν πάση περιπτώσει, κάτι πρωτοβουλίες σαν αυτή του Ψωμιάδη και της παρέας του δεν βοηθάνε καθόλου όχι μόνο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και την προώθηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην ίδια την Τουρκία. Με τον τσαμπουκά τους απλώς προκαλούν αντιδράσεις. Κι αν είναι να μιλήσουμε για παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Τουρκία, μπορούμε να αρχίσουμε από πιο απλά και χειροπιαστά πράγματα, από τους Κούρδους και τους Αλεβίτες ως τους πολίτες που κακοποιούνται από την αστυνομία, την ατιμωρισία της τελευταίας για κάθε είδους παραβιάσεις και φυσικά αυτό που βρίσκεται στην κορυφή: την ατιμωρισία των πραξικοπηματιών του 1980 και το γεγονός ότι είναι ακόμα σε ισχύ – με μικρές τροποποιήσεις – το Σύνταγμα που αυτοί θέσπισαν το 1981. Γι’αυτά μιλάνε οι Τούρκοι, εκεί δίνεται η μάχη του εκδημοκρατισμού της Τουρκίας κι όχι στο αν ο Ζορό της Θεσσαλονίκης θα μπορέσει να τραγουδήσει το «Τη υπερμάχω στρατηγώ» στη Σουμελά που το καταπράσινο τοπίο της μπορεί να του προσφέρει ωραίο φόντο για την επόμενη προεκλογική του αφίσα.

4 σχόλια:

Τουρνέ στα νησιά είπε...

Το είδα και εγώ το θέμα στις ειδήσεις και πραγματικά δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο μαζί σου!
Μάλιστα έτυχε να έχω πριν λίγες μέρες μια ανάλογη κουβέντα και χρησιμοποίησα, πάνω-κάτω, τα ίδια επιχειρήματα (στη θέση από το τζαμί στο Μοναστηράκι , έβαλα το Ιτς Καλέ στα Γιάννενα αλλά η ουσία είναι ίδια).

Υ.γ επιτέλους σας είχαμε χάσει!

k2 είπε...

Ε, ό,τι έχει ο καθένας μπροστά του παίρνει για παράδειγμα, εσύ το Ιτς Καλέ στα Γιάννενα, εγώ το Μοναστηράκι και το τζαμί του Ρεθύμνου που είδα πρόσφατα... :)
Χαίρομαι που λείψαμε και σε κάποιον! Άντε να γυρίσει και το k1 από την τουρνέ στο ευρύτερο σόι του και θα επανέλθουμε δριμύτερες!

δύτης των νιπτήρων είπε...

Ώστε όντως ζείτε λοιπόν!

k2 είπε...

Μα έγινε όντως αισθητή η απουσία μας; :)