15 Μαΐ 2010

Για τον παραλογισμό των "αγορών"

"Ο νέος καπιταλισμός: να δανείζεις λεφτά που έχεις δανειστεί!"

Αυτό το σκιτσάκι δείχνει πάρα πολύ καλά αυτό που κάνουν αυτή τη στιγμή οι "αγορές": τρώνε τις σάρκες τους. Το βρήκα στο ίντερνετ και το αναπαράγω με την ευγενική άδεια του δημιουργού του, του Γάλλου καρικατουρίστα Marc Large. Εδώ περισσότερα από τα εξαιρετικά σκιτσάκια του.

Επίσης, συνιστώ στους γαλλομαθείς να διαβάσουν αυτό το άρθρο: "Sauver les banques jusququand?" (Να σώζουμε τις τράπεζες ως πότε;) του Frédéric Lordon. Είναι λίγο μεγάλο (σε σχέση με άρθρα εφημερίδων εννοείται), αλλά αξίζει τον κόπο. Θα το βρείτε εδώ, στα μπλογκ της Monde Diplomatique. Δείχνει σε ποιο βαθμό οι κοινωνίες μας εξαρτώνται από τις τράπεζες, άρα είναι λογικό να δαπανώνται χρήματα για να σωθούν από τη χρεοκοπία ή τις επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Θεωρεί ομως το παραπάνω απόδειξη ότι, ακριβώς επειδή η συλλογικότητα εξαρτάται από τις τράπεζες, είναι εντελώς παράλογο να τις αφήνουμε βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα, γιατί αυτό σημαίνει ότι αφήνουμε την τύχη της συλλογικότητας στα χέρια αυτών των συμφερόντων.

Ιδού ένα μικρό απόσπασμα από το τέλος του άρθρου (σε λίγο πρόχειρη μετάφραση):
"Αν - αλλά είναι ν'αναρωτιόμαστε με ποιο θαύμα - προκαλούνταν ένα μεγάλου μεγέθους πολιτικό σοκ, σοκ που γίνεται όλο και πιο εμφανές ότι δεν θα προκληθεί χάρη στις κυβερνήσεις, και άρα εμφανιζόταν στον ορίζοντα μια ανακατάταξη, τότε θα έπρεπε σ'αυτή να συμπεριληφθεί ρητά η αρχή της απαγόρευσης οικειοποίησης αγαθών κοινής ωφέλειας - όπως η σταθερότητα και η χρηματοπιστωτική ασφάλεια με την ευρεία έννοια - από ιδιωτικά συμφέροντα, και να υιοθετηθεί στην πράξη το συμπέρασμα που αυτή συνεπάγεται: εθνικοποίηση και στη συνέχεια κοινωνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος."

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Χμ... το σκιτσάκι χαριτωμένο - αλλά ΛΑΘΟΣ.
Οι τράπεζες πάντα - απ'τον καιρό των χρυσοχόων του μεσαίωνα - δάνειζαν ότι είχαν δανειστεί.
Το πρόβλημα σήμερα συνίσταται ΑΚΡΙΒΩΣ στο ότι ΔΕ δανείζουν. Αντιθέτως, χρησιμοποιούν τη ρευστότητα που τους δανείζει το σύστήμα για να σπεκουλάρουν εναντίον του.
Οι τράπεζες σήμερα δανείζονται με 1%... όχι για να αγοράσουν ομόλογα (= να δανείσουν το δημόσιο) με 6% αλλά για να στοιχηματίσουν ότι το δημόσιο δεν μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη του.
Την πραγματική μου οικονομία μέσα.
Καλό Σας σαββατοκύριακο

k2 είπε...

Αμάν, maître Undantag, μην πούμε μια σαχλαμάρα, αμέσως να μας την πείτε! :)
Όντως, το σκιτσάκι δεν είναι ακριβές. Ναι, σύμφωνοι, οι τράπεζες (και πριν απ'αυτές όντως οι χρυσοχόοι ή σαράφηδες -όχι μόνο αυτός στα Τρίκαλα- στα καθ'ημάς) ακριβώς αυτό κάνουν: εμπορεύονται χρήμα, δανείζονται για να δανείσουν. Γι'άλλο λόγο μου φάνηκε εύστοχο το σκιτσάκι: έχω την εντύπωση ότι αυτή τη στιγμή οι τράπεζες κοιτάζουν τόσο πολύ το βραχυπρόθεσμο κέρδος που πραγματικά είναι σαν να τρώνε τις σάρκες τους: αν επιβληθούν σ'όλο τον κόσμο πολιτικές παρόμοιες μ'αυτές που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα, στην αρχή οι τράπεζες μπορεί να κερδίσουν, αλλά μετά από λίγα χρόνια η οικονομία θα είναι σε τέτοια ύφεση που δεν θα έχουν πια από πού να κερδίσουν.
Λίγο άσχετο, αλλά, παρεμπιπτόντως, με τη μέθοδο "δανείζομαι για να δανείσω" Έλληνες τραπεζίτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έκαναν πολλά λεφτά στα τέλη του 19ου αιώνα. Από το 1876 που το οθωμανικό κράτος κήρυξε πτώχευση ως το 1881 που μετά από διαπραγματεύσεις με τους δανειστές του ιδρύθηκε η Διαχείριση Δημόσιου Χρέους (ADP - Administration de la Dette Publique και όχι Aéroports De Paris) κι έτσι μπορούσε και πάλι να δανείζεται απευθείας από τις ευρωπαϊκές αγορές, οι Έλληνες και Εβραίοι τραπεζίτες της Κων/πολης δανείζονταν από την Ευρώπη για να δανείζουν το οθωμανικό κράτος - με το αζημείωτο βέβαια. Κάθε ομοιότητα με τη σημερινή κατάσταση δεν είναι τυχαία, αλλά ούτε και στέκει να κάνουμε απευθείας παραλληλισμό.