30 Ιαν 2009

(G)Reve generale



Grève générale: γενική απεργία χθες στη Γαλλία, με τεράστιες πορείες σε όλη τη χώρα.
Rêve générale: γενικό όνειρο, το σύνθημα που κυριάρχησε σε πλακάτ, πικέτες, αυτοκόλλητα



Παρίσι: η πορεία ξεκινούσε στις 2 μ.μ. στη Βαστίλλη. Ο συνωστισμός ήταν ήδη ασφυκτικός στις εξόδους του μετρό. Μισή ώρα αναμονή για να βγούμε στο φως του ήλιου στην πλατεία της Βαστίλλης.



Η εκκίνηση καθυστέρησε μία ώρα περίπου λόγω του κόσμου. Τα συνδικάτα είχαν υποσχεθεί μεγαλύτερη προσέλευση από τις τεράστιες πορείες του 2006 και μάλλον το πέτυχαν. Κατά τις εκτιμήσεις τους, 300.000 διαδηλωτές στο Παρίσι και 2,5 εκατομμύρια σε όλη τη χώρα, πλημμύρισαν το κέντρο της πόλης και πορεύονταν μέχρι αργά το βράδυ σε ένα κλίμα διεκδικητικό, με ευφάνταστα συνθήματα και μαχητική διάθεση δεκάδων χιλιάδων Γάλλων και ξένων.



Ο Σαρκοζύ ήταν στο επίκεντρο των περισσότερων συνθημάτων, σχολίων και πανό. Στο συγκεκριμένο, παρουσιάζεται ως "Sarkoleon", άμεση αναφορά στον Ναπολέοντα. Σαρκάζεται η επιθυμία του να δημιουργήσει Μουσείο Εθνικής Ιστορίας στην Γαλλία, κατά το πρότυπο προηγούμενων μεγάλων πολιτικών ανδρών της Γαλλίας που συνέδεσαν το όνομά τους με μεγάλα έργα πολιτισμού (βλ. Centre Georges Pompidou, Bibliothèque Nationale Francois Mitterand, Musée du quai Branly επί Chirac). Οι σύγχρονοι ιστορικοί προσάπτουν μεγαλομανία και εθνοκεντρισμό στον Σαρκοζύ γι' αυτό το εγχείρημα.



Το πανίσχυρο "S": Άλλοι διαβάζουν Superman, άλλοι Sarkozy. Φανταστικοί ήρωες.



(T)Sarkozy,ένας δυτικός τσάρος



Και πάλι ο (T)Sarkozy - ενδεικτική η σύγκριση με τη μοναρχία ανά τους αιώνας: "H σαρκοζική δημοκρατία = μια σάπια μοναρχία. 1789-2009, ο ίδιος αγώνας".




Και η πίσω όψη του ίδιου πλακάτ, ακόμα πιο επιθετική: "Νικολά, συνέχισε το τζόκινγκ, σύντομα θα σου χρειαστεί και πάρε με τηλέφωνο, να σου πω πού να βάλεις τις μεταρρυθμίσεις". Πού να τις βάλει, άραγε, αγαπητοί αναγνώστες;



"Προσφορά εργασίας: η Γαλλία ψάχνει πρόεδρο". Οι διαδηλωτές συγκέντρωναν βιογραφικά...




"H Όπερα του Παρισιού απεργεί": ένα από τα εκατοντάδες πανό διαδηλωτών, τη στιγμή που η πορεία κατέληγε στην Όπερα



...και ιδού: διαδηλωτές κατακλύζουν την πλατεία της Όπερας



Σύντομη διακοπή της επαναστατικής δράσης, για έναν καφέ, στη République. Το εντυπωσιακό είναι ότι όλα τα καφέ και τα μαγαζιά παραμένουν ανοιχτά τέτοιες μέρες. Κανείς δε νιώθει ότι απειλείται.



"Να υπερασπιστούμε τη θεατρική παιδεία στα σχολεία".



Το μπλοκ του συνδικάτου SUD, ένα από τα δυναμικότερα και ριζοσπαστικότερα στη Γαλλία. Η ώρα έχει φτάσει οχτώ και η πορεία συνεχίζεται



"Σύντομα, όλοι (θα είμαστε) τρομοκράτες": καταγγελία των νέων αντιτρομοκρατικών νόμων



Συνδικαλιστής του CGT ανεμίζει τη σημαία του συνδικάτου μπροστά από τα ΜΑΤ στην Όπερα. Ισχυρή αλλά διακριτική παρουσία της αστυνομίας (με εξαίρεση την Όπερα όπου κατέληγε η πορεία). Ευτυχώς τα δακρυγόνα δεν είναι παντού κανόνας.

Τα γενικά συνθήματα που κυριάρχησαν, πέρα από τα προσωποκεντρικά, ήταν ενατίον της οικονομικής κρίσης, των τραπεζών, της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, της ανεργίας, των περικοπών...Εντυπωσιακή και συγκινητική ταυτόχρονα η συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθηγητών και φοιτητών, μεταναστών και μαθητών. Το μήνυμα ήταν σαφές...

3 σχόλια:

Кроткая είπε...

Μπράβο σου Κουπέπι για το εκτενές ρεπορτάζ. Τα ίδια έχω να πω κι εγώ που ήμουν στην περιφέρεια του Μπορντώ. Αυτό που με εντυπωσίασε ήταν η στάση της αστυνομίας. Κάθονταν στην ακρίτσα και κάπνιζαν, φορούσαν ρούχα κανονικά, όχι πανοπλίες.
Και ο κόσμος ήταν πάρα πολύς, κι είχε τύμπανα και μουσικές. Καμία σχέση με πεδίο μάχης από αυτό που ξέρουμε!

k1 είπε...

@ Γεια σου Krot! Ηταν πραγματι μια τελειως διαφορετική εμπειρία από τις αντίστοιχες στο κλεινόν άστυ, αλλά η ευχάριστη έκπληξη από τα ΜΑΤ δεν είναι πάντα ο κανόνας: στις πορείες όλον το Δεκέμβρη είδα όσα ΜΑΤ δεν είχα δει μαζεμένα όλη μου τη ζωή (και για λιγότερα από 500 άτομα). Η μόνη εξήγηση που μπόρεσα να δώσω είναι ότι ο Σαρκοζύ θεώρησε την εξέγερση στην Ελλάδα...κολλητική.

Ανώνυμος είπε...

ο ενικος κανει κουπεπκι?
στην κυριολεξια μας τα ειπες ολα κ1

θα σταθω ομως και στις πολυ ωραιες φωτογραφιες ιδιως η τελευταια με τη κοκκινη σημαια και τα μπαλονια στη βαστιλλη