14 Μαρ 2009

Αθηναϊκή Δημοκρατία

Επεισόδια σήμερα (για την ακρίβεια χτες, 13 Μαρτίου) στο Κολωνάκι: ομάδα ατόμων έσπασε βιτρίνες καταστημάτων και αυτοκίνητα.


Δήλωση, από την ιστοσελίδα του Ελευθέρου Τύπου (η μόνη που βρήκα να έχει τη δήλωση αυτούσια):

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης ταυτίζει τους κουκουλοφόρους με πολίτες που αντιδρούσαν στην κατασκευή πάρκινγκ στην πλατεία Αμερικής. «Τα σημερινά ‘λεβεντόπαιδα’ είναι οι ίδιοι που επιτέθηκαν και βανδάλισαν το Δημαρχείο της πόλης, οι ίδιοι που δημιούργησαν τα επεισόδια στην Κύπρου και Πατησίων, οι ίδιοι που βύθισαν την πόλη στην απόγνωση τον περασμένο Δεκέμβριο», αναφέρει ο κ. Κακλαμάνης και ζητά σκληρά μέτρα από την πολιτεία για την θωράκιση της Αθήνας.

(βλ. εδώ κι εδώ για την ίδια δήλωση)


Για την οικονομία της συζήτησης, ας αφήσουμε κατά μέρος τα γεγονότα του Δεκεμβρίου: μου φαίνονται πολύ περίπλοκα κι ακόμα δεν έχω βγάλει άκρη ως προς το ποιος, τι ακριβώς έκανε και γιατί (κι αμφιβάλλω αν ο κ. Κακλαμάνης έχει καταλάβει περισσότερα από μένα – αλλά ίσως και να καλύπτω απλώς τη δική μου βλακεία).

Ας πάρουμε λοιπόν το άλλο σκέλος της δήλωσης, αυτό για το πάρκο της οδού Κύπρου. Τί συνέβη εκεί; Ας επιχειρήσουμε μια ουδέτερη περιγραφή (βλ. μερικά λινκ εδώ): πολίτες αντιδρούν στη μετατροπή ενός πάρκου σε υπόγειο πάρκινγκ, καθώς δεν πείθονται από την υπόσχεση ότι θα ξαναδημιουργηθεί πάρκο πάνω από το πάρκινγκ (μια και ψηλά δέντρα δεν γίνεται να ευδοκιμήσουν πάνω στο λιγοστό χώμα που θα καλύπτει το υπόγειο πάρκινγκ).

Και πάλι για την οικονομία της συζήτησης, ας θεωρήσουμε αυτούς τους πολίτες αιθεροβάμονες, τρελούς, γραφικούς: είναι δυνατόν να μη θέλουν πάρκινγκ σε μια περιοχή με τόσα αυτοκίνητα και τόσο λίγο χώρο; Ας θεωρήσουμε επίσης ότι δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ως προς τη νομιμότητα της μετατροπής του πάρκου σε πάρκινγκ, κι ότι ο συνταξιούχος δικαστής που προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας είναι κι αυτός ένας από τους γραφικούς. Ας υποθέσουμε ακόμα ότι ο Έλληνας επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το περιβάλλον, Στ. Δήμας, παρότι ανήκει στον ίδιο πολιτικό χώρο με τον Δήμαρχο Αθηναίων, είναι κι αυτός ένας από τους γραφικούς εχθρούς της προόδου, γι'αυτό και όταν τον ρωτάνε σχετικά με το πάρκο της οδού Κύπρου τάσσεται γενικώς υπέρ του πράσινου (έστω χωρίς να μπει σε άλλες λεπτομέρειες).

Έχοντας δεχτεί όλα τα παραπάνω, ας αναγνωρίσουμε τουλάχιστον ένα πράγμα σ’αυτούς τους γραφικούς: δεν άσκησαν βία (αντιθέτως, όπως κατήγγειλαν, βία ασκήθηκε εναντίον τους).


Επομένως, πώς μπορεί ο κ. Δήμαρχος να εξισώνει τις πράξεις ειρηνικής διαμαρτυρίας των μεν με τις καταστροφές που προκάλεσαν οι δε; Το να διαμαρτύρεται και να κινητοποιείται κάποιος, χρησιμοποιώντας πρώτον το συνταγματικό δικαίωμα της ειρηνικής διαμαρτυρίας και δεύτερον ένδικα μέσα, είναι το ίδιο με το κάνει κάτι βίαιο και παράνομο;

Στίβω το κεφάλι μου, απάντηση δεν μπορώ να βρω. Εκτός από μία: τον κ. Κακλαμάνη ενοχλούν όλες οι αντιπολιτευτικές φωνές που αντιτίθενται σ’αυτά που κάνει. Για να παρουσιάσει λοιπόν τις δικές του απόψεις ως τις μόνες σωστές, νομιμοποιημένες και καθαγιασμένες στα γάργαρα νερά της δημοκρατικής πλειοψηφίας (βλ. τα εύστοχα σχόλια του Χασοδίκη, εδώ κι εδώ), κάνει ένα τουρλού, τσουβαλιάζει ωραία-ωραία ανόμοια πράγματα και ιδού το επιθυμητό αποτέλεσμα: όποιος έχει αντίρρηση δεν είναι απλώς ένας γραφικός εχθρός της προόδου, είναι ένας βίαιος κι επικίνδυνος εχθρός της Δημοκρατίας. Της Δημοκρατίας όπως την εννοεί και την ορίζει ο κ. Κακλαμάνης βέβαια: μια «δημοκρατία» όπου δεν υπάρχει παρά μόνο μία νομιμοποιημένη άποψη...

5 σχόλια:

Salah ad-Din είπε...

Ο Νικήτας ωχριά μπροστά στον πρόεδρο της δημοκρατίας Πρετεντέρη και στο παραπαίδι του Καψή. Από το χθεσινό δελτίο:
Καψής: "Η Αθήνα είναι η μοναδική πρωτεύουσα της Ευρώπης που έχει μια γειτονιά γκέτο χωρίς τον έλεγχο της αστυνομίας, τα Εξάρχεια"

Πρετεντέρης: "Όταν διάφοροι αντιεξουσιαστές, ληστές, αναρχικοί, χούλιγκανς, εγκληματίες, όπως θέλετε πείτε τους, δε με ενδιαφέρει κάνουν επιδρομές δικαιολογείται το Στειτ Ντιπαρτμεντ να λέει ότι με τις 9 το βράδυ είναι επικίνδυνο να κυκλοφορεί κάποιος στα Εξάρχεια".

k2 είπε...

@ salah ad-din: ευτυχώς αυτά τα διαμάντια τα έχασα... το χειρότερο δεν είναι ότι τα λένε, το χειρότερο είναι ότι τους πιστεύουν... αναρωτιέμαι: έχουν πάει ποτέ στα Εξάρχεια;

Ανώνυμος είπε...

οι δημαρχοι αθηνων & η κολωνακιακη δημοκρατια στην Αγορα της πλατειας συνταγματος

Кроткая είπε...

"Η Αθήνα είναι η μοναδική πρωτεύουσα της Ευρώπης που έχει μια γειτονιά γκέτο χωρίς τον έλεγχο της αστυνομίας, τα Εξάρχεια"

μουαχαχαχαχα, ο Καψής προφανώς δεν έχει βγει ποτέ του από την Αθήνα, δεν έχει καν ακούσει να λένε για τα γκέτο του Λονδίνου και του Παρισιού, δεν ξέρει καν τι ακριβως σημαίνει γκέτο!

Καλά, μαλακία το σχόλιό μου, μαλακία βέβαια είπε κι ο Καψής.

Κατά τα άλλα, αυτός ο δήμαρχος θα ήταν καλύτερα να μην ξανανοίξει το στόμα του για τα επόμενα, ας πούμε, 348 χρόνια, μπας και αποφύγει να πιάσει τετραψήφιο νούμερο από κοτσάνες...

Δεν μπορώ καν να θυμώσω πια, η βλακεία είναι αήττητη!

k2 είπε...

@ mon double: ευρηματικός τίτλος! για σκέψου να τον χρησιμοποιήσεις κάπου! :ο)

@ krotkaya: καθόλου μαλακία το σχόλιό σου, αυτό σκέφτηκα κι εγώ και το σκέφτομαι κάθε φορά που κάνουν τέτοιες ηλίθιες συγκρίσεις. Είναι ξέρεις το επιχείρημα-μπαμπούλας: "μόνο εμείς είμαστε έτσι, είμαστε πίσω από τον κόσμο" κλπ. Και με πιάνουν τα νεύρα μου κάθε φορά που σκέφτομαι ότι ακριβώς το ίδιο, άτοπο, επιχείρημα χρησιμοποιείται και στη Γαλλία, για τα εργασιακά δικαιώματα, για την κοινωνική ασφάλιση κλπ.: ότι πρόκειται για τη "γαλλική εξαίρεση" που κράταει τη Γαλλία πίσω από τις υπόλοιπες χώρες και πρέπει να καταργηθεί...
Όσο για τη βλακεία, πράγματι είναι αήττητη και τείνω να πιστέψω, όταν βλέπω κι άλλα παραδείγματά της στην Ιστορία, ότι είναι και το μόνο πράγμα που είναι πραγματικά διαχρονικό...