13 Οκτ 2009

Eμπρός στον δρόμο που χάραξε η France Télécom!


Προσοχή: παραπλανητικός τίτλος ποστ. Όχι, δεν πρόκειται για την France Télécom, για την Poste πρόκειται. Ήγουν, τα γαλλικό ταχυδρομείο. Ήμουν έτοιμη να υιοθετήσω την πρόταση του έτερου κουπεπκιού, ‘ένα ποστ για την Poste’, ήθελα όμως να κάνω τη σύνδεση. Τι σχέση έχει η France Télécom θα μου πείτε. Δυστυχώς, μεγαλύτερη απ’όσο φαίνεται εν πρώτοις. Για να μην πω ότι μιλάμε για βίους παράλληλους. Εδώ και χρόνια έχει δρομολογηθεί η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Poste, τώρα όμως έχουμε φτάσει στην τελική ευθεία. Και ξεμπλέκω αμέσως το κουβάρι.

Τα γεγονότα: Ήταν μια φορά κι έναν καιρό μια δημόσια υπηρεσία στη Γαλλία ονόματι PTT (Poste, téléphone, télécommunication), η οποία το 1990 χωρίστηκε στα δύο, στην France Télécom, αρμόδια για την τηλεφωνία και την Poste, για το ταχυδρομείο. Το 1996 η France Télécom γίνεται Ανώνυμη Εταιρεία και τον επόμενο χρόνο εισάγεται στο Χρηματιστήριο. Το 2005 η κρατική συμμετοχή πέφτει κάτω από το 50%. Στις αρχές του 2000, λίγα χρόνια μετά την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, η France Télécom, λόγω τυχοδιωκτικών επενδυτικών επιλογών, αποτελεί μια από τις πιο χρεωμένες επιχειρήσεις παγκοσμίως, με χρέος 70 δις ευρώ - μια επιχείρηση επικερδής όσο παρέμενε δημόσια. Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση, το 2005 εφαρμόστηκε μια πολιτική δραστικής περικοπής των δαπανών, γεγονός που σήμαινε την επιτάχυνση μιας βάναυσης αναδιοργάνωσης της επιχείρησης. Και σε διάστημα λίγων μηνών, από το 2008 μέχρι σήμερα, η France Télécom μετράει 24 αυτοκτονίες υπαλλήλων στο ενεργητικό της, λόγω τρομακτικής εργασιακής πίεσης (βλ. υπαλλήλους που από τεχνικοί έγιναν πλασιέ πακέτων τηλεφωνίας και πληρώνονται με το κομμάτι, μετακινήσεις εργασιακού πληθυσμού ανάλογα με τις ανάγκες της εταιρείας, απολύσεις κλπ). Αυτά για τον βίο και την πολιτεία της France Télécom.

Τι απέγινε η Poste; Τίποτα το τρομακτικό. Μέχρι στιγμής είναι ακόμα EPIC. και αυτό δεν σημαίνει επική (απογοήτευση για τους φαν του Γκας Πορτοκάλος), αλλά établissement public à caractère industriel et commercial, ήτοι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, το οποίο έχει σκοπό την διαχείριση μιας δημόσιας υπηρεσίας, εν προκειμένω του ταχυδρομείου. Τα θεμέλια του δημοσίου όμως τρίζουν. Η κυβέρνηση Σαρκοζί έχει προτείνει από το 2008 την σταδιακή ιδιωτικοποίηση της Poste, όχι ακριβώς μ’αυτόν τον όρο, πάντως εντελώς μ’αυτή την κατάληξη. Ο νέος υπουργός βιομηχανίας Christian Estrosi δήλωσε στη France Info ότι η αλλαγή του νομικού πλαισίου είναι υποχρέωση που προκύπτει από ντιρεκτίβα της ΕΕ του 1997. Ένα κείμενο προτάθηκε στο υπουργικό συμβούλιο τέλη Ιουλίου, ενώ το τελικό νομοσχέδιο περνάει τώρα από την Βουλή, με ουσιαστική πρόταση, για αρχή, την αλλαγή του νομικού καθεστώτος της Poste, από EPIC σε ανώνυμη εταιρεία. Τη συνέχεια δεν χρειάζεται να την γράψω, ακόμα και οι λιγότερο ευφάνταστοι τη βλέπουμε σαν «προσεχώς» στο σινεμά...Εναντίον αυτής της μετατροπής κινήθηκαν τα συνδικάτα της Poste, αλλά και πολλοί άλλοι φορείς, οι οποίοι διοργάνωσαν από κοινού άτυπο δημοψήφισμα στις 3 Οκτωβρίου. Αποτέλεσμα: πάνω από δύο εκατομμύρια κάτοικοι Γαλλίας (δεν λέω Γάλλοι για να ακριβολογώ, φαντάζομαι δεν ήμουν η μόνη μη-Γαλλίδα που συμμετείχε) ψήφισαν υπέρ της διατήρησης του σημερινού στάτους της εταιρείας. Εδώ τι ζητάνε τα συνδικάτα, οι οργανώσεις και τα πολιτικά κόμματα που διοργάνωσαν το δημοψήφισμα.


Πόσο επιβεβλημένα και μονόδρομος είναι όμως όλα αυτά;

Όλα τα επιχειρήματα (ακόμα και τα πιο νεοφιλελεύθερα) έχουν μια βάση. Από εκεί όμως ως τη συνολική αλήθεια που ισχυρίζονται ότι κομίζουν, η απόσταση είναι μεγάλη. Ας δούμε 4 από τα πιο κοινότοπα επιχειρήματα ή μισές αλήθειες, ή εν τέλει μύθους της υπόθεσης.

1. Οι Βρυξέλλες μας επιβάλλουν την αλλαγή στάτους: Ο νέος υπουργός βιομηχανίας Christian Estrosi δήλωσε στη France Info ότι η αλλαγή του νομικού πλαισίου είναι υποχρέωση που προκύπτει από ντιρεκτίβα της ΕΕ του 1997. Αυτό που λέει στην πραγματικότητα η ευρωπαϊκή οδηγία είναι ότι η αγορά των ευρωπαϊκών ταχυδρομείων θα ανοίξει στον ανταγωνισμό το 2011. Αυτό που καταλαβαίνω εγώ είναι ότι η ελεύθερη αγορά θα επιτρέψει και την συμμετοχή ιδωτικών εταιρειών στις υπηρεσίες που σήμερα προσφέρουν σε κάθε χώρα τα ταχυδρομεία. Για υποχρέωση ιδιωτικοποίησης των δημόσιων υπηρεσιών ούτε κουβέντα. Από πού προκύπτει το υπόλοιπο, δεν μπορώ να το καταλάβω ούτε καν με την καλοπροαίρετη διάθεσή μου να δικαιολογήσω τον υπουργό ως παρανοήσαντα την οδηγία.

2. Τα ταμεία του κράτους είναι άδεια (καλά, συμβαίνουν κι αλλού αυτά;), δεν μπορούμε να συντηρούμε επ’απειρον τους δημοσίους υπαλλήλους: σε αντίθεση με άλλες δημόσιες εταιρείες η Poste πόρρω απέχει από το να είναι ελλειματική. Κατέγραψε 800 εκ. ευρώ κέρδη το 2006, 1 δις το 2007, 520 εκ. το 2008 και 388 εκ. το πρώτο εξάμηνο του 2009. Κατά συνέπεια, οι ταχυδρομικοί δεν κοστίζουν ούτε ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό. Το χρέος που έχει η εταιρεία αυτή τη στιγμή (γύρω στα 5,8 δις) δεν προέρχεται από τους μισθούς των υπαλλήλων, αλλά κυρίως από έξοδα που σχετίζονται με δημόσιες υπηρεσίες τα οποία αναλαμβάνει η Poste για λογαριασμό του κράτους: 260 εκ ετησίως για να διατηρηθούν γραφεία σε μη κερδοφόρους τομείς, 500 εκ επιχορήγηση στον τύπο κα. Από τη μια λοιπόν το κράτος «φορτώνει» την Poste με δικά του έξοδα, από την άλλη την κατηγορεί για ανορθολογική διαχείριση.


3. Δεν πρόκειται για ιδιωτικοποίηση, αλλά για ανώνυμη εταιρεία με 100% κρατικά κεφάλαια: ανώνυμη εταιρεία και κρατικά κεφάλαια ταυτόχρονα μου ακούγεται εντελώς αντιφατικό από μόνο του. Τι νόημα έχει άλλωστε η Α.Ε. αν δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει ιδιωτικά κεφάλαια; Μήπως μπορεί να μας διαφωτίσει κάποιος νομικός επ’αυτού; Αυτό το 100% κρατικά κεφάλαια επίσης μπάζει από παντού. Θεωρητικά δηλαδή, θα μπορούν να επενδύσουν εταιρείες οι οποίες είναι κατά πλειοψηφία κρατικές...και ιδιωτικοποιούνται πριν αλέκτωρ λαλήσαι. Ή ακόμα και ιδιωτικά τμήματα δημόσιων συνολικά εταιρειών (όπως έχει η γαλλική ΔΕΗ). Όποιος δηλαδή δεν επιτρέπεται να μπει από την πόρτα, θα εισβάλει από το παράθυρο.

4. Η Poste θα παραμείνει δημόσια υπηρεσία, συνεχίζοντας απρόσκοπτα τις εργασίες της: ό,τι ακριβώς έκανε και η γαλλική ΔΕΗ που λέγαμε πιο πάνω ή η France Télécom, για τις οποίες έλεγαν ακριβώς, μα ακριβώς τα ίδια. Δίνω ένα τελευταίο παράδειγμα για να μην επαναλαμβάνομαι. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και με την εταιρεία φυσικού αερίου. Το 2004 άνοιξε στο ιδιωτικό κεφάλαιο και ο ίδιος ο Σαρκοζί ψήφισε νόμο με τον οποίο απαγορευόταν να πέσει η κρατική συμμετοχή κάτω από 70%. Το 2006 η ίδια κυβέρνηση τροποποίησε τον νόμο για να επιτραπεί η συγχώνευση με μια άλλη εταιρεία. Αποτέλεσμα: Σήμερα το κράτος έχει το 34% των μετοχών της νέας εταιρείας.

Δεν ξέρω πόσο λογικά ακούγονται όλα αυτά, εγώ πάντως συμπέρασμα δεν μπορώ να βγάλω. Όταν το πείραμα της ιδιωτικοποίησης έχει δοκιμαστεί με απόλυτη (και εφεξής εγγυημένη) αποτυχία, ποια είναι ακριβώς τα επιχειρήματα που πείθουν ακόμα τους νεοφιλελεύθερους για τον πολλαπλασιασμό των παραδειγμάτων στο διηνεκές; Επειδή στ’αλήθεια απαντήσεις δεν έχω (εδώ είδα κι έπαθα να βγάλω άκρη με τα γεγονότα), θα συνταχθώ με το σύνθημα που είδα σ’ένα πανό "Le service public : le patrimoine de ceux qui n'ont rien" (Δημόσια υπηρεσία: η κληρονομιά αυτών που δεν έχουν τίποτα).

ΥΓ. Είχα καλές προθέσεις, αλλά τελικά δεν το γλίτωσα το σεντόνι...


6 σχόλια:

Salaheddin είπε...

Εγώ από τα δύο εκ. που ψήφισαν ξέρω τουλάχιστον 4 άτομα που δεν ήταν Γάλλοι. Αυτό λέγεται αλλοίωση εκλογικού σώματος (ψήφισαν και τα δέντρα).
Επίσης μετά το θεματάκι που είχα την Παρασκευή το πρωί με τον υπάλληλο του ποστ του Σατλε, έχω αρχίσει να προβληματίζομαι για την ψήφο μου. Μα είναι δυνατόν να θεωρεί ότι η ταυτότητα έχει ημερομηνία λήξης και να προσπαθώ να του αποδείξω μία ώρα ότι είναι ημερομηνία έκδοσης αυτο το γαμημένο 10/10/2008;

Кроткая είπε...

Καταρχάς, θέλω να πω πως ξεκίνησ ανα διαβάζω τσαντισμένη. Η France Telecom μου έκανε το βίο αβίωτο επί ενάμιση χρόνο και το φάντασμά της με κυνηγούσε και αφού έφυγα από τη Γαλλία> τη μισώ, θα ήθελα να τη δω να χτυπιέται στο πάτωμα βγάζοντας αφρούς!

Εδώ στο Βέλγιο, ετοιμάζουν το brand new poste και μας έχουν τρελάνει στη διαφήμιση. Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται: άρχισαν να κλείνουν υποκαταστήματα.

Σαλεντίν, δε νομίζω πως είναι δέντρα οι άνθρωποι που ψήφισαν. Αν διαβάζω σωστά το Κουπέπι, το "δημοψήφισμα" ήταν άτυπο. Με δεδομένο πως το ερώτημα αφορούσε μια εταιρία και τις υπηρεσίες που προσφέρει αυτή, δικαίωμα γνώμης έχουν, θαρρώ όλοι οι πελάτες της, άρα όσοι ζουν σε γαλλικό έδαφος ασχέτως εθνικότητας, αφού όλοι αυτοί χρησιμοποιούν την υπηρεσία.

Salaheddin είπε...

Βρε Κροτ προβοκατόρικα το λέω. Τα 4 άτομα είμαι εγώ, το κουπέπκι και δυό φίλοι μας που μετά την ψήφο συνείδησης και αφού επιτελέσαμε το ταξικό μας καθήκον κάναμε πικνικ στο Μπουτ Σομόν.
(Λογικό να με παρεξήγησες καθόσον δε γνωριζόμαστε).
Μολαταύτα με τον υπάλληλο του μπανκ ποστάλ στο Σατλέ τι θα γίνει;
Τελικά οι συμμετέχοντες στο άτυπο δημοψήφισμα ήταν 2,3 εκ
(+4 για να μην ξεχνιόμαστε)

Кроткая είπε...

"Μολαταύτα με τον υπάλληλο του μπανκ ποστάλ στο Σατλέ τι θα γίνει;"

Προτείνω ανεπιφύλακτα το δημόσιο ανασκωλοπισμό!

[Παρντόν που σας παρεξήγησα, Σαλεντίν, δε θα επαναληφθεί, ζητώ ταπεινά συγγνώμη, εκλιπαρώ για την ακρίβεια, σιλβουπλέ! :)]

Ioannis Skordopoutsoglou είπε...

Γειά.
Επέρασα για υποβάλλω τα σέβη μου. Ο απεσταλμένος εις Παρισίους μου μετέφερε τις καλησπέρες σας οπότε και υποχρεούμαι να απαντήσω εις υμάς.
Μ'αστα.

k1 είπε...

Σαλαδίνε, καλώς ήρθες στην παρέα των τρελαμένων με τις ιστορίες στην Poste. Πρέπει να το πάρω απόφαση κάποια στιγμή να γράψω τις περιπέτειές μου με το εν λόγω θέμα, αλλά επειδή μάλλον θα πάθω κατάθλιψη, το αποφεύγω. Ναι, η Poste έχει τεράστια προβλήματα και τα ζούμε όλοι καθημερινά. Αυτά όμως δεν λύνονται με την ιδιωτικοποίηση. Εξού και ψηφίσαμε οι 3 (κι ο κούκος) στις 3 του μήνα. Δεν ανεβάζεις εσύ τίποτα ευτράπελο για τις υπηρεσίες να παίρνουμε όλοι σειρά?

Φιλτάτη Κροτ, πάλι καλά που δεν ήσουν μέσα στα θύματα της France Telecom και μπορούμε ακόμα να σε διαβάζουμε. Χθες βράδυ σώσαν στο παρά πέντε έναν wannabe αυτόχειρα. Μήπως είναι ο μόνος τρόπος να μα δώσει το σύστημα σημασία; Λέω, μήπως...

Χαίρε Ιωάννη! Τεράστιο διανοητικό κόπο κατέβαλα για να καταλάβω την ακριβή συγγένεια με τον ΠάνωΚ. Άδικα πήγε, ακόμα το παλεύω. Κουρασμένες καλησπέρες...