Ηλίθιος ο τίλος ε; Δεν είμαι και τόσο σιγουρη...
Γεύμα με φίλους χθες βράδυ. Φάγαμε, ήπιαμε και την Άρτα φοβερίσαμε. Αναλύσαμε όμως και την επικαιρότητα. Από τις Βρυξέλλες οι καλεσμένοι, ανταλλάξαμε πληροφορίες για τα νέα μέτρα, την επικείμενη χρεωκοπία και το χοτ θέμα των τελευταίων ημερών, το Ισραήλ και την τρομοκρατία του. Γενικά είναι πολύ ευχάριστο να γνωρίζει ενημερωμένους και έξυπνους ανθρώπους, σε παρηγορεί για τους ζοφερούς καιρούς που ζούμε. Δεν είναι όμως όλες οι συζητήσεις το ίδιο ροζ .
Σε ευρύτερη κουβέντα για το Ισραήλ, έρχεται η κουβέντα στον στρατό και την θητεία. Και ακούω το χιλιοειπωμένο και με ολοένα αυξανόμενη δημοτικότητα επιχείρημα για τα καθ’ημάς: « Ή να κάνουν και οι γυναίκες φανταρικό όπως στο Ισραήλ ή κανένας. Αυτή είναι ισότητα». Σιγά τα ωά θα μου πείτε, το κάθε φασιστάκι τα ίδια λέει. Τι γίνεται όμως όταν αυτό το λέει άνθρωπος ευφυής, διαβασμένος και προοδευτικός;
Κατ’αρχάς να διευκρινίσω ότι αυτά τα ψευδοφεμινιστικά και τάχαμου μη σεξιστικά μάς οδηγούν σε επικίνδυνες συνεπαγωγές και ατραπούς. Κι αυτό γιατί εύκολα πέφτει κανείς στην παγίδα της ψευδοϊσότητας. Ισότητα παντού άρα γιατί όχι και στον στρατό. Μόνο που ο στρατός δεν είναι διεκδικούμενο δικαίωμα ή προνόμιο ή αξία για να ζητάμε την καθολική και αδιάκριτη εφαρμογή του σε όλη την κοινωνία. Δεν έχει σχέση με την εξίσωση των μισθών, ούτε με την έλλειψη διακρίσεων σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Η εξίσωση των δύο φύλων στο στρατό δεν οδηγεί σε μια δημοκρατικότερη, αλλά σε μια μιλιταριστική κοινωνία, την κοινωνία δλδ που προσπαθούμε να καταργήσουμε πρώτον και κύριον στο Ισραήλ.
Δεύτερον, η επικινδυνότητα της λογικής των ίσων αποστάσεων. Ή όλοι στο φανταρικό ή κανένας. Μα για ποιες ίσες αποστάσεις μιλάμε όταν τον στρατό τον θεωρούμε εξ ορισμού αρνητικό και προβληματικό φαινόμενο; Η αντιστοιχία που μου έρχεται είναι να καταργήσουμε τις διακρίσεις στα βασανιστήρια. Ή να βασανίζονται όλοι ή κανένας. Η ίση απόσταση όμως δεν υποκρύπτει αντικειμενικότητα, σαφή μιλιταριστική λογική υποκρύπτει. Του συμπαθέστατου, κατά τα λοιπά, συνομιλητή αδιάφορο του ήταν ποια από τις δυο λύσεις θα προκρινόταν, αυτή της στρατιωτικοποίησης μιας κοινωνίας ή αυτή του εκδημοκρατισμού της. Η λογική όμως αυτών των δύο επιλογών είναι τόσο διαμετρικά αντίθετη που αποτελεί εγγενή αντίφαση να τις προκρίνεις και τις δύο.
Και τελικά, αν τραβήξουμε αυτή την ψευδοϊσότητα στα άκρα της, οδηγούμαστε στο φαινόμενο της εξίσωσης με κάθε τίμημα. Εξίσωση είναι να παίρνουν όλοι τον ιδιο μισθό, είτε αυτός είναι χαμηλός είτε υψηλός. Δεν νοείται όμως αριστεροί και προοδευτικοί άνθρωποι να απαιτούν τη μισθολογική εξίσωση προς τα κάτω, επειδή κάποιοι πληρώνονται έτσι κι αλλιώς λιγότερο. Δεν νοείται να στρέφεται το ένα κοινωνικό κομμάτι εναντίον του άλλου επιστρατεύοντας την μικρονοϊκή και μίζερη λογική «αφού ψόφησε ο γάιδαρός μου, ελπίζω να ψοφήσει και του γείτονα». Πότε θα καταλάβουμε επιτέλους ότι ο πραγματικός εχθρός δεν είναι το κοινωνικό εκείνο μέρος που απολαμβάνει περισσότερα από μας, αλλά το σύστημα που μας απαγορεύει να απολαμβάνουμε κι εμείς το ίδιο; Όπως λοιπόν ο εχθρός των μισθωτών δεν είναι οι καλύτερα αμειβόμενοι μισθωτοί, αλλά τα υπερκέρδη που συμπιέζουν τις απολαυές των εργαζομένων, έτσι και ο εχθρός στον στρατό δεν είναι οι γυναίκες, αλλά η λογική του κρατικού μιλιταρισμού.
Και μην ξανακούσω χυδαιότητες του τύπου «εσύ γυναίκα είσαι, αυτήν τη θέση θα υποστήριζες» γιατί φίλτατε Βρυξελλιώτη, αν η κοσμοαντίληψη και η δράση του καθένα μας ερμηνεύεται αποκλειστικά από το ατομικό του συμφέρον, θύμησέ μου γιατί σε καίει τόσο πολύ η επερχόμενη πτώχευση της Ελλάδας, αφού σε τίποτα δεν θα επηρεάσει τη ζωή σου εκτός αυτής και πες μου επίσης γιατί σε καίνε τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, αφού εσύ σε τίποτα δεν καταπιέζεσαι. Αν θέλουμε να μιλάμε με επιχειρήματα και όχι με κλισέ, δεν υπάρχει περιθώριο για ψευδοδιλήμματα ως προς τον στρατό. Είμαστε όλοι αντιμιλιταριστές και επιδιώκουμε την κατάργησή του είτε είμαστε άντρες είτε γυναίκες. Όσο και να ξενίζει ορισμένους, μας αφορά όλους το ίδιο.
19 σχόλια:
Προφανώς δνε θα διαφωνησω καθόλου μαζί σου. Πριν ...αποφασισουμε ότι αυτήν η "δημοκρατική" εξισωση προς τα κάτω ειναι...φεμινισμός, ας δουμε πρωτα απο όλα τι ειναι ο στρατός που πρέπει όλοι μαζί και ανταμα να χαιρετισουμε και να υπηρετησουυμε.
Στο Ισραηλ λοιπόν ειναι μια καλοκουρδισμένη μηχανή, μια αλυσίδα φανατικών και αναλώσιμων, που αφιονισμένοι απο το ψευτοδιλημμα (made in USA) ή θα αφανισουμε τοςυ Παλαιστίνιους ή θα αφανιστουμε, εμπεριέχει τοςυ πάντες. Αντρες, γυναικες, παιδία, και τα μυαλά των εμβρυων,
Στην Ελλαδαρα τι ειναι ο στρατός; Η δικαιολογία για το πανηγυρι των εξοπλισμών. όσο και αν τα έχεις να μουχλιαζουν στις αποθηκες τα τανκσ, τα άρματα, τα πολυβόλα, τα γερτά υποβρυχια και τα άλλα τα καλουδια, ε...ένα προκαλυμα καπνού ότι δνε μπορεί καποιος τα χειριζεται και αυτά, για το ετοιμοπολεμο της ...Πατρίδας, το χρειαζεσαι.
Αχ, αλοιμονο αν σκεφτουμε σε κάθε χωρα, τι ακριβώς εξυπηρετεί ο στρατός... Θα λαλησουμε. Αντρες, γυναικες και ..μικρά παιδιά!!!
Ετσιιιιιιιιι ακριβώς!!!!!!!
:-)))
Συμφωνώ ότι η λύση είναι η κατάργηση της υποχρεωτικής στράτευσης για όλους. Ή έστω, μια ελάχιστη δίμηνη-τρίμηνη εκπαίδευση η οποία είναι υπεραρκετή για να μάθεις τα βασικά -αν δεν είχα πάει στρατό, δεν θα ήξερα να πιάσω όπλο και 3-4 μικροπραγματάκια χρήσιμα- έως ότου βέβαια φτάσουμε στην κοινωνία χωρίς πολέμους.
Θα κάνω όμως και λίγο τον προβοκάτορα:
Μήπως λοιπόν το θέμα της κατάργησης της στρατιωτικής θητείας θα πρέπει να μπει στα βασικά ζητούμενα του φεμινιστικού κινήματος -ή αυτό αφορά τους άντρες, οπότε ας το ζητήσουν αυτοί;
Αντιδρασοπροβοκάτορα,
δεν αφορά μόνο της γυναίκες, δεδομένου του ότι αφορά τους συζύγους, γιους και αδερφούς τους, άρα και αυτές.
Απλά έχει τόσα πολλά να διεκδικήσει το φεμινιστικό κίνημα που, εν προκειμένω, μπορεί απλά να ενώσει τη φωνή του με το αντιμιλιταριστικό-κοινωνικό κίνημα.
Κουπέπι, δεν είμαστε όλοι οι βρυξελλιώτες στο ίδιο τσουβάλι! ;)
Κροτ, σκέψου πριν απαντήσεις. Δεν είπα ότι αφορά μόνο τις γυναίκες.
Αλλά σε κάθε περίπτωση που συμβαίνει αδικία, ο "ευνοημένος" δεν είναι αυτός που πρέπει να φωνάξει μαζί -ή και πιο πολύ- από τον καταπιεσμένο;
Οι ντόπιοι για τους μετανάστες, οι straight για τους lgbt, οι ελευθεροι δυτικοί για τους Παλαιστίνιους.
Δεν έχω δει το φεμινιστικό κίνημα να ασχολείται με το θέμα.
Αυτό λέω.
Γεια σας καταρχήν, και συγχαρητήρια για το όμορφο μπλογκ σας.
Νομίζω ότι το θέμα της στράτευσης των γυναικών, δεν είναι σε καμία περίπτωση φεμινιστικό ή μη. Είναι από τα ζητήματα, όπως η παιδεία, η υγεία κ.τ.λ. που από μόνα τους, εμπλέκουν όλο το σύμπαν των ανθρώπινων δραστηριοτήτων.
Ο στρατός στην χώρα μας είναι σαν την φυλακή. Δεν εξυπηρετεί τον σκοπό του και σε μαθαίνει να είσαι ίσος με όλους, εκτός από αυτούς που έχουν βύσμα και να στέκεσαι στην ουρά χωρίς να μιλάς. (ουρά που περνούν τα παραπάνω βύσματα.)
Εγώ αναρωτιέμαι πως γίνεται να απασχολεί το κράτος τόσο πολύ , να μην αναφέρω τους ευφυείς, διαβασμένους και προοδευτικούς, το αν θα πάμε άνδρες ή και γυναίκες φαντάροι, αλλά όχι αν τελειώσαμε την υποχρεωτική εκπαίδευση!
Και μίας και αναφέρθηκα σ τους ευφυείς, διαβασμένους και προοδευτικούς, που σου φέρνουν παράδειγμα το Ισραήλ, αναρωτιέμαι τουλάχιστον για το επίθετο προοδευτικός, δεδομένου ότι οι αρκετοί φασίστες, είναι και ευφυείς και διαβασμένοι. Επίσης θα ήθελα να τονίσω, ότι μάλλον εδώ ισχύει ο νόμος με το σουβλάκι και την ακρόπολη.
Επί του κειμένου:
«Εξίσωση είναι να παίρνουν όλοι τον ίδιο μισθό, είτε αυτός είναι χαμηλός είτε υψηλός.»
Προφανώς στην νέα ελληνική δημοκρατία η εξίσωση είναι προς τα κάτω!
«Δεν νοείται να στρέφεται το ένα κοινωνικό κομμάτι εναντίον του άλλου επιστρατεύοντας την μικρονοϊκή και μίζερη λογική «αφού ψόφησε ο γάιδαρός μου, ελπίζω να ψοφήσει και του γείτονα».»
Τελικά θα τα καταργήσουμε όλα; Ο γείτονας… αυτός ο προαιώνιος εχθρός της Ελλάδας μας πρέπει να πεθάνει μαζί με τον ψωριάρη γάιδαρο του.
Οι μέρες περνούν ευχάριστα
Εμένα η μεγαλύτερη απορία μου σχετικά με το θέμα είναι η εξής: Γιατί δεν συνεννοούμαστε έλληνες και τούρκοι να μειώσουμε βαθμιαία τους εξοπλισμούς μας και να βοηθήσουμε και οι δύο τις οικονομίες μας; Έχω ακούσει πως τα ποσά που ξοδεύονται στον εξοπλισμό αποτιμούνται σε δισ. ευρώ.
Δεν αξίζει το ρίσκο ρε γαμώτο; Είναι προτιμότερο να πτωχεύσουμε εξοπλισμένοι;
παντσικ
κοιμασαι τον υπνο του δικαιου
η τουρκια εχει επεκτατικη πολιτικη,
ανεξαρτητου κομματος που κυβερνα.
ΞΥΠΝΕΙΣΤΕ
Χαίρετε όλοι!
Η k1 μάλλον δεν θα μπορέσει να σας απαντήσει, μπήκε σε μια περίοδο τρεξίματος...
@ pantsik,
Συμφωνώ απολύτως μαζί σου, αλλά δεν είναι καθόλου απλό (κι όχι για τους λόγους που λέει ο ανώνυμος).
Το να αποφασιστεί αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών θέλει αποφασιστική πολιτική, την οποία δεν νομίζω ότι θέλει/μπορεί να υιοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση αυτή τη στιγμή: δεν νομίζω ότι είναι σε θέση να τα βάλουν με όλους αυτούς που θ'αρχίσουν να κινδυνολογούν για τον "εξ'Ανατολών κίνδυνο" και να τους κατηγορούν για "εθνική μειοδοσία"...
Πολλές δυσκολίες θα αντιμετώπιζε και όποια τουρκική κυβέρνηση αποφάσιζε να ακολουθήσει πολιτική εξομάλυνσης των σχέσεων και μείωσης των εξοπλισμών.
Και, last but not least, διάφοροι σύμμαχοι και εταίροι που μας προμηθεύουν όπλα δεν θα χαίρονταν καθόλου... Είχες δει εκείνο το βιντεάκι με την ομιλία του Cohn-Bendit για το θέμα αυτό στο Ευρωκοινοβούλιο; Πρώτη φορά που συμφώνησα μαζί του...
@ ανώνυμε,
Παρακαλώ να αποφεύγονται κάφρικες ατάκες τύπου "κοιμάσαι" και "ξυπνήστε".
Επίσης καλό θα ήταν να έχεις επιχειρήματα γι'αυτά που λες και να καταλαβαίνεις και λίγο σε ποιον απευθύνεσαι: μιλάς σε ανθρώπους που ξέρουν πέντε πράγματα για την Τουρκία.
Λοιπόν, η Τουρκία δεν έχει επεκτατική πολιτική ανεξαρτήΤΩΣ κόμματος. Η πολιτική της Τουρκίας δεν ερμηνεύεται με τέτοιους αφορισμούς, γιατί είναι τόσο περίπλοκη όσο και οποιασδήποτε άλλης χώρας και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ακόμα όμως κι αν δεχόμασταν ότι η Τουρκία έχει επεκτατική πολιτική (θέση που δεν στηρίζεται σε τίποτα), για να πιστέψει κάποιος ότι η Ελλάδα του 2010 κι εντεύθεν κινδυνεύει απ'αυτή την πολιτική, θα πρέπει να πιστέψει επιπλέον ότι η Τουρκία θα επιτεθεί σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ (άρα σύμμαχό της) και μέλος της ΕΕ (που μ'όλες τις αδυναμίες της, παρ'όλα αυτά αποτελεί ένα σύνολο που δεν θα επιτρέψει στρατιωτική ήττα ή ακρωτηριασμό μιας από της χώρες της, έστω και μόνο για να μη φανεί αδύναμη). Επομένως, το να λες ότι η Ελλάδα κινδυνεύει από την Τουρκία ισοδυναμεί με το να πιστεύεις σε ολόκληρη θεωρία συνωμοσίας, σύμφωνα με την οποία όλοι (ΗΠΑ, Ευρώπη...) είναι εναντίον μας και απεργάζονται τον αφανισμό μας (άλλη δουλειά δεν είχαν).
Πληροφοριακά και μόνο να σημειώσω ότι κάτι τέτοιες θεωρίες συνωμοσίας κυκλοφορούν αντεστραμμένες και στην Τουρκία, όπου διάφοροι αστοιχείωτοι (με τον πιο ευγενικό χαρακτηρισμό) θεωρούν πως η Ελλάδα είναι η αιχμή του δόρατος του δυτικού ιμπεριαλισμού που απεργάζεται την καταστροφή της Τουρκίας.
Με τέτοιου είδους φοβίες, όπως καταλαβαίνεις, δεν βγάζεις άκρη.
ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΗΝ ΕΚΑΝΕ Ο ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΗς ΕΤΣΕΒΙΤ
ΤΙ ΑΛΛΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΘΕΛΕΙΣ??????????
Ο ΑΝΩΝΥΜΟΣ
ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΑΕΙ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ
ΣΕ ΔΗΜΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ανώνυμε, Πτυχιούχε και Ρηγά.
Άλλα ΄ντ 'άλλα, της Παρασκευής το γάλα.
Τι σχέση έχει το ότι ο Ετσεβίτ έκανε την εισβολή στην Κύπρο (το 74) με αυτά που σου απάντησε το Κουπέπι2?
Το ότι είσαι πτυχιούχος και ρηγάς, τι μας το αναφέρεις; Για να μας δείξεις ότι έχει κύρος;
Επιχειρήματα, καρντάση, επιχειρήματα.
Ανώνυμε ο Ρήγας Φεραίος δεν υπάρχει πια.
Όπως και ο Ετζεβίτ.
Κάνε update σε παρακαλώ.
k2, όσον αφορά τις κατηγορίες για εθνική μειοδοσία , κατά τη γνώμη μου δεν θα ευσταθούν γιατί αντίστοιχη μείωση εξοπλισμών θα κάνει και η Τουρκία. Έτσι το ισοζύγιο θα παραμείνει σταθερό σε σχέση με σήμερα. Όσο γι αυτούς που μας πουλάνε τα όπλα νομίζω πως τους φοβόμαστε περισσότερο απ’ ότι πρέπει. Τι θα μας κάνουν δηλαδή; Οι μόνοι φορείς που έχουμε ανάγκη είναι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ και απ’ όσο ξέρω δεν έχουμε κάνει συμφωνία με αυτούς να αγοράζουμε έναν όγκο εξοπλισμών κάθε χρόνο.
Είδα την ομιλία του Cohn-Bendit στη γαλλική βουλή. Ο τύπος έχει πολιτικό θάρρος και μάλιστα σε μια χώρα που πουλάει εξοπλισμό σε εμάς και άρα θα είχε συμφέρον να παραμείνει η κατάσταση ως έχει.
Έρχονται δύσκολες εποχές για την παγκόσμια οικονομία. Όλες οι χώρες αυξάνουν το χρέος τους υπέρ των μεγάλων τραπεζών. Είναι πολύ πιθανό τα επόμενα χρόνια να πούμε το ψωμί ψωμάκι (αρχίζοντας από τις προβληματικότερες οικονομίες) και δυστυχώς τα κανόνια δεν τρώγονται.
pantsik
Διπλωματούχος αερολόγος, απόφοιτος σχολής περί ανέμων και υδάτων
@ Ανώνυμε,
Είναι γνωστή κι ενδιαφέρουσα (ακαδημαϊκά) πραγματικότητα, ότι ένα μέρος της Αριστεράς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία, είναι εθνικιστικό. Αυτό, κατά τη γνώμη μου, ξεκινάει από μια διαστρέβλωση του αντιιμπεριαλισμού (με τον οποίο κανένα πρόβλημα δεν έχω, ίσα-ίσα) που καταλήγει να γίνεται εθνικισμός (στον οποίο είμαι εντελώς αντίθετη). Γράφονται διατριβές αυτή τη στιγμή για το θέμα, που ελπίζω να μας διαφωτίσουν περισσότερο. Αυτή η πραγματικότητα λοιπόν μπορεί ίσως να εξηγήσει τη δική σου αντιτουρκική στάση, αφού δηλώνεις αριστερός. Θα μπορούσε να εξηγήσει και τη στάση του Ετζεβίτ, αν τον θεωρούσαμε αριστερό: ο Ετζεβίτ ήταν τόσο σοσιαλιστής όσο ήταν κι ο Αντρέας Παπανδρέου (μοιάζουν αρκετά αυτοί οι δύο πολιτικοί).
Τούτων λεχθέντων, το γεγονός ότι πολλοί πολιτικοί χώροι στην Τουρκία (όπως και στην Ελλάδα, επαναλαμβάνω) είναι εθνικιστικοί ή ασπάζονται εθνικιστικές θέσεις δεν σημαίνει ότι η Τουρκία έχει επεκτατική πολιτική, ή, ακόμα περισσότερο (όπως εξήγησα στο προηγούμενο σχόλιο), ότι η Ελλάδα έχει κάτι να φοβηθεί απ'την Τουρκία.
Η συζήτηση κλείνει εδώ γιατί έχουμε καταχραστεί τα σχόλια του ποστ της k1 και δεν βλέπω να μπορείς/θέλεις να καταλάβεις τι λέμε.
@ Αντιδρασέξ,
Μη μου συγχύζεσαι. :)
@ Κύριε Κουβέλη,
Είστε σίγουρος ότι ταιριάζει στο ήθος της ανανεωτικής αριστεράς να μιλάτε τόσο απότομα στον ανώνυμο; :)
(πολύ γέλιο - πολύ ήθελα να ξέρω ποιος σκέφτηκε να υπογράψει ως Φώτης Κουβέλης!)
@ pantsik,
dear, μην προσπαθείς να με πείσεις, εγώ όπως σου είπα πεισμένη είμαι :) Απλώς ήθελα να πω ότι είναι λίγο αφελές να περιμένουμε ότι θα γίνει κάτι σύντομα σ'αυτή την κατεύθυνση. Αν και, κατά τη γνώμη μου, θα έπρεπε το θέμα της αμοιβαίας μείωσης των εξοπλισμών να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της πολιτικής ατζέντας όλων μας - ακόμα και του ΠΑΣΟΚ...
Γενικά για το πώς θα έπρεπε να συζητάμε τα θέματα που έχουν σχέση με την Τουρκία, δείτε κι εδώ: http://koupepkia.blogspot.com/2009/03/blog-post.html
Γεια σας, γεια σας!
Επανέρχομαι στην ανάρτηση γιατί τα ελληνοτουρκικά μου προκαλούν αναγούλα (καλά τα λες Κ2).
Ο χοντροκέφαλος ο άνθρωπος, αγαπητή Κ1, καθώς και ο φασίστας, δυστυχώς δεν βελτιώνεται απαραίτητα με τη μόρφωση (κάποιες φορές συμβαίνει, αλλά στατιστικά δεν ξέρω τι υπερισχύει). Απλά γίνεται χοντροκέφαλος ή φασίστας με πτυχίο, ενίοτε και με μεταπτυχιακό. Αυτοί είναι και οι πιο επικίνδυνοι μάλλον, καθώς περιβάλλουν τις πεποιθήσεις τους με το μανδύα της επιστήμης.
Περνάω από το μπλογκ μα δεν αφήνω ίχνη.
aqua
συνάδελφος του pantsik
Δημοσίευση σχολίου