13 Ιουν 2013

Περί Δημοκρατίας



Έκλεισε η ΕΡΤ και ... εγένετο φως! Πρώτη φορά στα χρονικά είμαστε όλοι συντονισμένοι στη δημόσια τηλεόραση, άλλοι διαδικτυακά, άλλοι στα κανάλια που αναμεταδίδουν το "πειρατικό" πρόγραμμά της.  Ποτέ ως τώρα δεν ακούσαμε τόσες αλήθειες μαζεμένες, τόσο σταράτα λόγια, τόση πολυφωνία και τόσες κουβέντες έξω απ'τα δόντια, όλα αυτά δηλαδή που εν πολλοίς θα έπρεπε να ακούμε και να βλέπουμε  όλα αυτά τα χρόνια από τη δημόσια τηλεόραση.

Δεν θα μείνω στο αυτονόητο, στο επικό αυτογκόλ της κυβέρνησης, στο αδιανόητο του κλεισίματος δημόσιας τηλεόρασης και ραδιοφωνίας σε μια κίνηση εντυπωσιασμού, επίδειξης ισχύος και πιθανόν αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης  από ναυάγια τύπου GAZPROM και άλλα. Αυτά τα λένε τις τελευταίες 48 ώρες οι δημοσιογράφοι κι οι καλεσμένοι της ΕΡΤ πολύ καλύτερα από μένα.

Βρίσκω εξαιρετική την αυτοκριτική που προέρχεται από την ίδια την ΕΡΤ, αλλά και τη  μαχητικότητα που επιδεικνύει στην επίτευξη του στόχου της, αγκαλιάζοντας (έστω και την υστεραία) και την υπόλοιπη σπαρασσόμεη πλην μαχόμενη κοινωνία. Βρίσκω όμως ότι η αυτοκριτική αυτή  υστερεί, ως μη όφειλε, σε δύο σημεία.

α) Σχεδόν όλοι οι δημοσιογράφοι επαναλαμβάνουν ότι το βασικό θέμα δεν είναι οι μισθοί και τα δεδουλευμένα, αλλά το κλείσιμο της ΕΡΤ. Αυτή την άμυνα δεν την καταλαβαίνω,, ούτε και την ασπάζομαι. Από πότε η καταβολή μισθών και δεδουλευμένων αποτελεί δευτερεύουσας σημασίας ζήτημα;  Έχω την αίσθηση ότι οι της ΕΡΤ βρίσκονται σε άμυνα γιατί δε νιώθουν άνετα να υπερασπιστούν αυτόνομα την καταβολή δεδουλευμένων για συναδέλφους τους, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται  στο στόχαστρο της υπόλοιπης  κοινωνίας για τους γνωστούς λόγους (αργομισθίες, ρουσφετολογικές προσλήψεις κλπ).  Πρόκειται όμως για δύο εντελώς διακριτά φαινόμενα.  Το αν μια επιχείρηση αντιμετωπίζει φαινόμενα διαφθοράς ή κακοδιαχείρισης δεν μπορεί να δικαιολογεί στη συνείδησή μας το συνολικό πάγωμα πληρωμών. Ένα πρώτο κακό δεν θεραπεύεται  ούτε δικαιολογεί την εφαρμογή ενός δεύτερου. Η μη καταβολή δεδουλευμένων όχι μόνο δε "ρεφάρει" για τους αργόμισθους, αλλά εντείνει  τον φαύλο  κύκλο της διαφθοράς κρατώντας όλους τους εργαζόμενους δέσμιους της κάθε κυβέρνησης.


β) Παρατήρησα αρκετές φορές σχετική αμηχανία στο επιχείρημα "το κλείσιμο επιβάλλεται από  δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση εν καιρώ ειρήνης  και όχι από χούντα", υπονοώντας ότι  η κυβέρνηση εκφράζει τη βούληση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Επειδή είναι κάτι που ακούγεται αποστομωτικό όταν ξεμένει κανείς από επιχειρήματα ουσίας, θα πω μόνο το εξής. Δεν χρειάζεται να ασπαζόμαστε την άποψη των κυβερνώντων (και αυτό το λέω με αφορμή και την Τουρκία) ότι η δημοκρατία εκφράζεται με την εκλογή μονάρχη σε τακτά χρονικά διαστήματα.  Οι εκλογές αποτελούν συνθήκη αναγκαία αλλά όχι ικανή να ορίσει τη δημοκρατία.  Για να το πω ξεκάθαρα: η εκάστοτε κυβέρνηση εκλέγεται σε βάση προεκλογικού προγράμματος που παρουσιάζει στους ψηφοφόρους  της. Αν η κυβέρνηση αυτή εφαρμόσει το εντελώς αντίθετο πρόγραμμα απ'αυτό που ευαγγελίστηκε προεκλογικά, κάπου και με κάποιον τρόπο πρέπει να είναι υπόλογη. Στην Ελλάδα, όπως και στην Τουρκία, οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις δεν είναι υπόλογες σε καμία απολύτως εξουσία. Αντίθετα, εφαρμόζουν ανενόχλητες όποια πολιτική γουστάρουν, ακόμα κι αν αυτή δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική την οποία εκλέχτηκαν να εφαρμόσουν. Στους κυβερνητικούς τραμπουκισμούς λοιπόν που λένε λίγο-πολύ "όποιος διαφωνεί  να το δείξει στις κάλπες" ή "μας έχει εξουσιοδοτήσει ο λαός με την ψήφο του", η μόνη απάντηση μπορεί να είναι "Καμία ψήφος δεν είναι λευκή επιταγή για την καταστροφή της κοινωνίας. Καμία τέτοια πολιτική στο όνομά μας". Αν η ΕΡΤ παραμείνει κλειστή δεν θα γίνει εξαιτίας της βούλησης του λαού διά των εκλεγμένων αντιπροσώπων του, αλλά εναντίον της βούλησης του. Και την τακτική αυτή χούντα δεν τη λες, αλλά ούτε και δημοκρατία...

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καί τόσα χρόνια πού ήταν άνοικτή ή ΕΡΤ τί έγινε? άλλαξε σέ τίποτα ή είκόνα τής χώρας ? έκπολιτισθηκε μήπως ό λαός μας ?
Τό πρόβλημα είναι ότι ή έλλάδα είτε μέ τήν ΕΡΤ είτε χωρίς τήν ΕΡΤ παραμένει πάντα αύτό πού ήτανε άπό τότε πού δημιουργήθηκε , δηλ. ένας μηχανισμός διαρκούς κοινωνικού έγκλήματος , τό πρόβλημα τής Ελλάδας είναι ίστορικό . Καί γι' αύτό όσο πιό γρήγορα διαλυθεί τόσο τό καλύτερο γιά όλο τό κόσμο .
"Οταν ένα σύστημα τείνη πρός τήν διάλυση ,έλεγε ό Σάρτρ , τόσο τό καλό πού θά συμβή έντός του όσο καί τό κακό έξ ίσου στήν διάλυσή του συντελούν "

k1 είπε...

Σωστά. Κι αφού γενικώς είμαστε μπουρδέλο και υπολειτουργούμε, ας κλείσουμε σχολεία, νοσοκομεία, ΕΥΔΑΠ, κι ό,τι άλλο υπάρχει. Πού να τρέχουμε τώρα να προσπαθούμε να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα;

Κι επειδή οι αυθεντίες είναι πολύ ψαρωτικές, θα παραθέσω σχόλιο ψευδώνυμου στο τουίτερ "Ο Έλληνας σκέφτεται στο δυαδικό.Βλέπει μονο 0 και 1. Οταν του λες δεν έπρεπε να κλείσει η ΕΡΤ καταλαβαίνει οτι ηθελες να δουλεύει αναξιοκρατικά" @greengwie

Ανώνυμος είπε...

δέν ύπάρχει περίπτωση νά διορθώσουμε τίποτα , άν ήταν δυνατόν κάτι τέτοιο θά είχε ήδη συμβή πολλά χρόνια πρίν .
" Η έννοια δημοκρατία είναι σάν τήν έννοια "Ιατρική": έφαρμόζεται έπί φυσιολογικών καταστάσεων . Οταν έχη κανείς νά κάνη μέ φυσικά κακοπλάσματα,τότε ή έπίκληση ίατρικών κανόνων δέν είναι μόνο μάταιη καί έπίκίνδυνη , άλλά καί συνειδητή τσαρλατανιά . Καί ή Ελλάδα,δυστυχώς , είναι ένα ίστορικό κακόπλασμα"
Από άλλη αύθεντία αύτό , έλληνικής προέλευσεως .

Кроткая είπε...

παλια καλα που εγινε η Ταξιμ και η ΕΡΤ και ξαραχνιάσατε ;)

Freiheit είπε...

Ωραίο κείμενο. Τούτο που χρειάζεται ο κόσμος αυτή τη στιγμή είναι αλήθειες, τις αλήθειες που του στέρησαν. Μακάρι να ξεκινήσουν απ'την ΕΡΤ.

k1 είπε...

@krot Ακριβώς αυτό λέγαμε χθες στο προαύλιο της ΕΡΤ ;)

@freiheit Η ΕΡΤ έχει ένα πλεονέκτημα που δεν έχει καμία άλλη ομάδα εργαζομένων: φωνή. Ελπίζω να τη χρησιμοποιήσει για να δείξει αλληλεγγύη και στην υπόλοιπη κοινωνία, πέρα απ'το να βλογάει τα γένια της.