16 Δεκ 2009

Τα πιο ωραία πράγματα που μου έχουν πει

Δεν θυμάμαι πώς μου ήρθε. Α, ναι, θυμήθηκα: έγραψα ένα σχόλιο στο μπλογκ της Ρωξάνης και είπα ότι γράφω «καλαμαρο-κυπραίικα» - κι αμέσως θυμήθηκα την ατάκα «πουστοκαλαμαράες». Σκέφτηκα να γράψω – έτσι για να ευθυμήσουμε – τις δυο-τρεις πιο απίθανες ατάκες που μου έχουν πει ποτέ.

- Πουστοκαλαμαράες! (προφέρεται με χοντρό -σ-, σαν το αγγλικό sh)

Στα κυπριακά «καλαμαράδες» (μερικές φορές το -δ- δεν προφέρεται) είναι οι «εξ Ελλάδος», οι Ελλαδίτες. Τα δύο κουπέπκια λοιπόν, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο νησί της Αφροδίτης (που παράγει φυσικά και τα ομώνυμα υποδήματα) συμμετείχαμε σε διάφορες δραστηριότητες. Στο πλαίσιο μιας από αυτές, μας ανατέθηκε μια φορά να γράψουμε μια ανακοίνωση/άποψη για ένα πολιτικό θέμα. Τη γράψαμε σε 10 λέπτα και τη δώσαμε στον υπεύθυνο «σύντροφο». Τη βλέπει λοιπόν κι αμέσως αναφωνεί «πουστοκαλαμαράες!». Πούστηδες καλαμαράδες δηλαδή, αλλά ήταν εντελώς χαϊδευτικό: ήθελε απλώς να πει ότι γράψαμε μάνι-μάνι μια πολύ καλή ανακοίνωση.

- Λεβέντη μου

Εγώ ετών 18 ή 19. Επισκέπτομαι φίλη που σπουδάζει στη Θεσσαλονίκη. Είχα τότε πολύ κοντά μαλλιά (αγορίστικα) κι ήμουνα πολύ αδύνατη. Είχε και ψοφόκρυο (Χριστούγεννα ήταν), και φόραγα τζην, χοντρό πουλόβερ και χοντρό μπουφάν. Πάω λοιπόν στο ψιλικατζίδικο να πάρω γάλα. Και μου λέει ο κύριος εκεί στο μαγαζί: «300 δραχμές λεβέντη μου».

- Μου θυμίζετε τη Χιονάτη

Μ’αυτή την πρόταση ένας Τούρκος κέρδισε το βραβείο της καλύτερης ατάκας όλου του χρόνου, ήδη από την πρώτη μέρα της χρονιάς. Παραμονή πρωτοχρονιάς, σ’ένα πάρτι το άκουσα αυτό. Μάλλον του θύμιζα τη Χιονάτη της ομώνυμης ταινίας του Ντίσνεϊ, γιατί φορούσα μακριά κόκκινη φούστα και μαύρη μπλούζα.

- Alçak!

Τώρα πώς να το μεταφράσω αυτό; Το τουρκο-ελληνικό λεξικό το δίνει «χαμερπής, ποταπός, κάθαρμα» - βρισιά είναι πάντως, κι αρκετά βαριά. Την τελευταία φορά που ήμουν στην Τουρκία με αποκάλεσε έτσι κάποιος που ξέρω, για να μου πει χαϊδευτικά κάτι του τύπου «γιατί δεν έρχεσαι πιο συχνά, alçak;» ή «να μας ειδοποιείς νωρίτερα όταν είναι να έρθεις, alçak». Κι αμέσως μου είπε: «ε, καταλαβαίνεις, δεν το χρησιμοποιώ σαν βρισιά...»


Αυτό νομίζω είναι και το νόημα: το τι μας λένε και το πώς μας αποκαλούν έχει να κάνει με το τι ακριβώς εννοεί αυτός που μας απευθύνεται έτσι. Αυτονόητο, θα μου πείτε: αλλιώς λες «μαλάκα» τον τύπο που παραβιάζει το στοπ και σε τρακάρει κι αλλιώς τον κολλητό σου («καλά είσαι ρε μαλάκα;»).

Συνηθώς μ’ενοχλεί να με αποκαλούν «κούκλα μου» ή «κοπελιά» στα καλά καθούμενα, αλλά και πάλι εξαρτάται από το ποιος και πώς το λέει. Συνήθως είναι κάτι συγκαταβατικό, ιδίως όταν στο λέει κάποιος άγνωστος τον οποίο συναστρέφεσαι επαγγελματικά: «στο άλλο ταμείο κοπελιά», «τι θες πάλι κούκλα μου;». Σε κάτι τέτοια ξυπνάει η φεμινίστρια μέσα μου και διαολίζομαι. Δεν έχω δει να λένε σε κάναν άντρα «τι θα πάρεις αγόρι μου;» ή «στον τρίτο να πας κούκλε, στο πρωτόκολλο» - εκτός κι αν τους τα λένε και δεν τα έχω ακούσει... Από την άλλη, έχω φίλους που με αποκαλούν «κούκλα μου» ή «κοπέλα μου» ή «κοπελιά» κι εκεί δεν με πειράζει. Απλώς, θεωρώ ότι χρειάζεται να έχεις μια οικειότητα με κάποιον για να χρησιμοποιείς τέτοια χαϊδευτικά.


Αυτά και τέρμα τα αστεία! Η επόμενη ανάρτηση θα είναι ένα κείμενο (λίγο μακροσκελές για μπλογκ, αλλά νομίζω καλό) που είχα γράψει για τις κινητοποιήσεις της Γαλλίας το 2006.

10 σχόλια:

kangerlussuaq είπε...

Alçak, "με την καλή έννοια..." (όπως έλεγε κάποιος)

k2 είπε...

@ kanger,
μη με συγχύζεις σε παρακαλώ! μαγαρίζεις το μπλογκ και μόνο που αναφέρεις αυτή την ατάκα...

Кроткая είπε...

Και ποια υποδύματα παράγει το νησί της Αφροδίτης, κοπελιά; :Ρ

k2 είπε...

@ Krotkaya,
αγαπητό μου παιδί, αυτό είναι Σύγχρονος Κυπριακός Πολιτισμός για αρχάριους :) :
πρόκειται για την περίφημη Βιομηχανία Υποδημάτων Αφροδίτη Λτδ, τα πιο καλτ πατούμενα του πλανήτη! Δυστυχώς απ'όσο ξέρω δεν εξάγονται, δεν θα τα βρεις στας Βρυξέλλας...
Ήθελα να βάλω λινκ, αλλά μάλλον η τεχνολογία δεν έχει φτάσει στην Αφροδίτη και δεν έχουν ιστοσελίδα...

kangerlussuaq είπε...

"Υποδήματα Αφροδίτη, γιατί η ομορφιά ξεκινά από το πόδι" ήταν το σλόγκαν.

Κοκκινοσκουφίτσα είπε...

Σημειώνω: "κούκλα" και "κοπελιά" faux-pas. Ok.

k2 είπε...

@ kanger,
α, ναι, το είχα ξεχάσει!

@ κοκκινοσκουφίτσα,
ε, από σένα δεν θα με πείραζε και πολύ, αλλά λίγο κράτει... :)

Τουρνέ στα νησιά είπε...

οφείλεις να το ομολογήσεις ότι προσπαθώ να το κόψω! ε?

Υ.γ Αν και κάποιες φορές μου ξεφεύγει δεν φταίω βρε κοπελιά.

k2 είπε...

@ Τουρνέ,
μ'εσένα γι'άλλο λόγο τά΄χω: ακούς εκεί να πάω να σε ξεστραβώσω για το "γελαστό παιδί" και να μου πεις "μπορεί να έχεις και δίκιο"! τι μπορεί; εδώ μιλάει η επιστήμη!!
τέλος πάντων, επειδή είμαι καλός άνθρωπος δεν θα δώσω συνέχεια :)

Υ.Γ. ένα έχω να πω για την ομάδα σου: "göte giren şemsiye açılmaz" (δεν το μεταφράζω, είναι ακατάλληλο)

kangerlussuaq είπε...

...çıksa bile artık kapanmaz!

Ούτε κι εγώ δεν το μεταφράζω. Αρκετά μαγάρισα το μπλογκ...